Uspjeh hrvatskih vinara na svjetskom ocjenjivanju portugizaca 'Portugieser Du Monde'

Foto: D. Kopač
 
Svjetsko ocjenjivanje portugizaca Portugieser Du Monde održalo se četvrtu godinu za redom u organizaciji mađarske tvrtke VinOliva Wine & Food Communication iz Pečuha i Turističke zajednice Zagrebačke županije, na kojem su se ove godine na istoimenom ocjenjivanju predstavili i plešivički vinari. Riječ je o jedinom svjetskom ocjenjivanju portugizaca na kojem su ove godine nastupili vinari iz 9 zemalja sa predanih 96 uzoraka, što je prema riječima organizatora, najviše do sada.


Na ocjenjivanje su se zaprimili uzorci mladog portugisca iz najnovije berbe (u ovome slučaju 2015. godina), zatim portugisci berbe 2014. godine i stariji, te mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%. Novost ove godine je bila četvrta kategorija u kojoj su se ocjenjivala bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.
 
Međunarodni, poprilično strogi suci, ove godine bili su redom vinski stručnjaci iz devet zemalja, iz Hrvatske to su: Ivan Dropuljić, Ivo Kozarčanin, Vito Andrić, zatim Wolfgang Junglas (Njemačka); Csilla Sebestyén, András Horkay, József Kosárka /predsjednik stručnog žirija/, Susann Hanauer, Róbert Tamás, Richárd Labancz (Mađarska); Pier Paolo Lorieri (Italija); Maria Joao Almeida (Portugal); Igor Luković, Robert Csevari (Srbija); Jože Rozman, Milan Stojičević, Staša Cafuta Trček, Drago Vovk (Slovenija); Baek Nan Young (Južna Koreja) i Mar Galván (Španjolska), koji su po kategorijama nagradili 4 šampiona te dodijelili 23 zlatnih i 55 srebrnih priznanja.
Foto: Mira Halek

Nakon ocjenjivanja, drugi dan na festivalu Portugieser Du Monde, u kulturnom centru Zolnay, direktor svjetskog ocjenjivanja Portugieser Du Monde Győrffy Zoltán, gradonačelnik grada Pečuha Dr. Páva Zsolt i vinski akademik te predsjednik sudaca József Kosárka, uručili su nagrade sudionicima koji su osvojili tri zlata i devet srebra, a iz Hrvatske to su redom: DANIJEL GOLUBIĆ Purtugizec Plešivica 2015 (zlato), VINARIJA IVANČIĆ PLEŠIVICA Pjenušac Purtugizec Plešivica (Rosé) 2014 (zlato), VINOGRADARSTVO I PODRUMARSTVO MIHALJ Kutjevo, Portugieser 2015 (zlato), OPG Franjo Gregorić Purtugizec 2015 (srebro), Vinarija Ivančić Plešivica Pjenušac Dark side (srebro), Gregorić Željko Purtugizec 2015 (srebro), Vinarija Ivančić Plešivica Purtugizec 2014 (srebro), OPG Vrbanek Portugizec Ozalj 2015 (srebro), Mladina d.d. Purtugizec 2015 (srebro), PZ Plešivica Purtugizec 2015 (srebro), OPG Branko Pušćak Purtugizec Plešivica 2015 (srebro) i OPG Ciban Purtugizec Plešivica 2015 (srebro).
 

Foto: D. Balja
Sudionici iz Hrvatske tom su prilikom posjetili Generalni konzulat Republike Hrvatske, najjužniji vinorodni kraj u Mađarskoj - Villány (hr. Vilanj),  nekoliko vinarija te Vinski muzej u kulturnom centru - Zsolnay Kulturális Negyed.

Foto: D. Kopač
 
Na jučerašnjoj konferenciji za medije u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije u Hotelu Internacional u Zagrebu, povodom osvojenih priznanja plešivičkih vinara, nagrađene su predstavili direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić, pročelnica Odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije Gordana Županac, direktor svjetskog ocjenjivanja Portugieser Du Monde, Győrffy Zoltán i član žirija i direktor međunarodnog festivala vina i kulinarstva VinoCOM, Ivan Dropuljić.  Od vinara na konferenciji prisustvovali su OPG Ivančić Krešimir Ivančić, OPG Golubić Danijel Golubić, OPG Gregorić Željko Gregorić, PZ Plešivica Tomo Haramija, OPG Franjo Gregorić, čija smo vina imali priliku svi zajedno kušati.
Nakon konferencije održano je i druženje u organizaciji tvrtke VinOliva Wine & Food Communication, u Red Red Wine baru u Zagrebu, gdje smo imali priliku kušati purtugizec koji je osvojio srebrno priznanje na svjetskom ocjenjivanju portugizaca Portugieser Du Monde, vinarije Željko Gregorić te njihov Rajnski rizling i Sauvignon iz 2015. godine. Uz plešivičkog Gregorića, pojačanje je bio Florijanović iz moslavačkog gorja, koji je prezentirao svoj Škrlet, Moslavac, Muškat žuti i Frankovku Rose iz 2015. godine i pozvao sve prisutne na druženje u park prirode Lonjsko Polje.
 
 
Degustaciju vina sljubili smo sa sirevima ludbreške mljekare 'Antun Bohnec', a od kojih smo kušali Trapist, Ludbreški fini, Mozzarellu, Bijeli sir u salamuri te Ludbreški Cabernet (ludbreški sir u kori koji nakon vrenja stoji u vinskom tropu Cabernet sauvignona).
 
 
Degustaciju su vodili osobno vinari Željko Gregorić i Ivica Florijanović, a pridružili su im se i organizatori tvrtke VinOliva Wine & Food Communication, Győrffy Zoltán i Željka Balja, koji su predstavili nove međunarodne projekte, poput nastavka suradnje s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, Odjelom za poljoprivredu Zagrebačke županije, tvrtkom Vinart i organizacijom zanimljivog studijskog putovanja za međunarodne medije i touroperatore na regionalni sajam kontinentalnog turizma 'Wellcone' u Krapini, koji se održava od 13. do 15. svibnja ove godine, za koji je tvrtka VinOliva suorganizator Zagorje Internationalu d.o.o. u organizaciji Sajma.
 
Vinoliva Wine and Food Communication (http://vinoliva.hu/) je komunikacijska agencija i mala izdavačka kuća koja se prvenstveno bavi marketingom i komunikacijama za vinarije, restorane i hotele. Od 2007. godine izdaju i distribuiraju časopis 'Pecsi Borozo' vinski magazin i njegovu online verziju http://www.pecsiborozo.hu/
 
Tvrtka se bavi i organizacijom tematskih manifestacija i vinskih ocjenjivanja poput Portugieser du Monde, Pannon Borregio (Panonska vinska regija) TOP 25, Franc and Franc - prvi cabernet franc forum u Villanyu, rade izbor vina za sveučiliste i akademiju znanosti u Pečuhu, odabiru vino grada Pečuha i još mnogo toga.
 
Najveća novost svakako je portal http://www.adrianet.hu/ i adria 365 tematski časopis koji promovira turističke, kulturne i gospodarske vrijednosti Republike Hrvatske na mađarskom jeziku, s distribucijom u 350 kioska, Tesco i Interspar prodajnim lancima te benzinskim postajama, a čiji prvi dvobroj izlazi početkom lipnja ove godine uz prestižni specijaliziran časopis Pecsi Borozo. 
Oba događanja popratili su brojni uzvanici i predstavnici medija.

Primjedbe