Na otoku Korčuli svečano su otvoreni 6. Dani Pošipa


U subotu, 23. srpnja 2016. godine, u Smokvici na otoku Korčuli, svečano su otvoreni 6. po redu Dani Pošipa - manifestacija koja traje 9 dana, a sastoji se od Dana otvorenih vrata vinarija i završne večeri, Noći vina.

Dio vinara sudionika Dana Pošipa


Manifestacija Dani Pošipa održava se u organizaciji TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica, Grada Korčule, hotela Aminess Lume iz Brne te 13 vinarija, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare, uz medijsku podršku G.E.T. Reporta. Vinarije koje sudjeluju u ovogodišnjim Danima Pošipa su: Baničević-Car, Didovinka, Grošić, Kunjas, Milina, Plasa, Stanojević, Tomašić, Toreta i Vidilo iz Smokvice te PZ Nerica, PZ Pošip i Šain-Marelić iz Čare.
 
Svečano otvorenje ove se godine održalo u Smokvici. Tom prilikom, vinarima i gostima u ime organizatora obratili su se Martina Marelić, direktorica Turističke zajednice općine Smokvica, Marko Skokandić, zamjenik gradonačelnika Grada Korčule i Lenko Salečić, načelnik općine Smokvica, koji je i otvorio 6. Dane Pošipa.
Martina Marelić, direktorica TZO Smokvica
Potom je vinarima, sudionicima manifestacije, uručena brendirana, službena čaša Dana Pošipa, nakon čega je, uz nastup muške klape "Smokvica", uslijedila degustacija Pošipa i prigodni domjenak.
Nastup klape 'Smokvica'
Ovogodišnji, šesti po redu, Dani Pošipa, započeli su u subotu svečanim otvorenjem, a nastavljaju se Danima otvorenih vrata vinarija, koji traju do subote, 30. srpnja. U tom razdoblju, posjetitelji mogu posjetiti 8 vinarija i uživati u ponajboljim Pošipima.
Završna Noć vina, održat će se 31. srpnja u uvali Zavalatica, gdje će svoja vina predstaviti 13 vinara, proizvođača Pošipa, iz Smokvice i Čare.
U vinarijama su, tijekom Dana otvorenih vrata, dostupni letci s popisom vinarija i brendirane degustacijske čaše po cijeni od 100 kn, s kojima gosti mogu posjetiti sve otvorene vinarije. Na Noći vina u Zavalatici cijena čaše će biti 50 kn, a osim u vinima, posjetitelji će moći uživati u dalmatinskoj pjesmi i gastro specijalitetima.
Marija Kunjašić u smokvičkoj nošnji
Tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Korčuli, a posebno u Smokvici i Čari, datira još iz 4. st.pr.Kr., od vremena starih Grka. Razvoj vinogradarske proizvodnje odvijao se na otoku kroz stoljeća, a rezultat toga su visokokvalitetna vina, prvenstveno Pošip - jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina.
Rad u polju i proizvodnja vina u Smokvici i Čari su oduvijek su bili tradicija i način života lokalnog stanovništva, a o tome svjedoče brojni dokazi i nepregledne površine smokvičkih i čarskih vinograda. Danas se ova mjesta mogu pohvaliti vrhunskim vinima, nadaleko poznatima u Hrvatskoj i svijetu.
Želja organizatora ove manifestacije jest dodatno brendirati Pošip i eno ponudu ovog kraja, ne samo u Hrvatskoj, nego i pokazati turistima bogatstvo vinske ponude koje otok te Smokvica i Čara imaju.
Tekst i foto: S.M. / GET

Primjedbe